Netvlies

Vitrectomie

Wat is een vitrectomie

Een vitrectomie (of glasvochtoperatie) is een oogheelkundige operatie waarbij het glasvocht verwijderd wordt uit de oogholte. Meestal is dit slechts een onderdeel van de ingreep en wordt nadien een specifieke handeling aan het netvlies gesteld, zoals bv het afpellen van een littekenvlies of het herstellen van een netvliesdefect.

Wanneer wordt een vitrectomie uitgevoerd

De meest frequente indicaties voor een vitrectomie zijn macula pucker, glasvochtvlokken, maculair gaatje of een netvliesloslating. Deze laatste is bijna altijd een dringende ingreep.

Hoe verloopt een vitrectomie

Een glasvochtoperatie wordt meestal uitgevoerd onder algemene verdoving in daghospitaal. De operatietijd is afhankelijk van de indicatie, gemiddeld duurt de ingreep ongeveer een uur. Na de operatie wordt er een oogschelp aangebracht en dienen genezende oogdruppels aangebracht te worden in het oog. Een postoperatieve controle wordt voorzien op de eerste dag na de operatie en 2 weken na de ingreep.


Lees meer over: Intravitreale injecties

EyeCareClinic

Weet u dat u deze aandoening heeft of herkent u veel van de oorzaken en symptomen van deze aandoening? Boek een consultatie bij EyeCareClinic in onze campus in Aalst om een professionele kijk op uw persoonlijk situatie te krijgen.

Top