Netvlies

Glasvochtloslating

Wat is een (achterste) glasvochtloslating

Het betreft een leeftijdsgebonden proces, waarbij de eigenschappen van het glasvocht (gelei-achtige substantie die de oogholte opvult) veranderen. Het glasvocht wordt vloeibaarder en krimpt in volume. Het is een erg frequente aandoening die typisch optreedt vanaf de leeftijd van 50 jaar. Patiënten bemerken plots zwarte, bewegende stipjes in het gezichtsveld, al dan niet gepaard gaande met lichtflitsen. Door deze inkrimping van het glasvocht ontstaat er een vochtschil tussen het glasvocht en het achterliggende netvlies; beiden worden op deze manier volledig van mekaar gescheiden.

Wat is de oorzaak van een (achterste) glasvochtloslating

Zoals vermeldt gaat het om een normaal verouderingsproces van het oog. Een glasvochtloslating kan ook op jongere leeftijd optreden, bv in geval van bijziendheid of bij een ongeval.

Wat is de behandeling van een (achterste) glasvochtloslating

Wanneer je plots zwarte, bewegende stipjes in het gezichtsveld opmerkt (al dan niet gepaard gaande met lichtflitsen) is het belangrijk om de oogarts te consulteren. Deze zal het oog en netvlies onderzoeken om de juiste diagnose te stellen. Een achterste glasvochtloslating is een volstrekt goedaardig fenomeen en behoeft geen behandeling. Echter, in zeldzame gevallen kan dit proces gepaard gaan met een netvliesscheur/netvliesloslating, dewelke een urgent herstel vereisen. Vandaar is het belangrijk om bij de vermelde symptomen van een glasvochtloslating de oogarts onmiddellijk te contacteren.

EyeCareClinic

Weet u dat u deze aandoening heeft of herkent u veel van de oorzaken en symptomen van deze aandoening? Boek een consultatie bij EyeCareClinic in onze campus in Aalst om een professionele kijk op uw persoonlijk situatie te krijgen.

Top