Netvlies

Macula Pucker

Wat is een macula pucker

De vorming van een littekenvlies op het centrale deel van het netvlies (macula of gele vlek) wordt ‘pucker’vorming genoemd. Hierdoor ontstaat er een spanningskracht op het netvlies waardoor het wordt opgetrokken en in plooitjes komt te liggen. Als gevolg ervaart de patiënt een verminderd scherptezicht en typisch ook centrale vervormingen (rechte lijnen lijken gekromd te verlopen).

Wat is de oorzaak van een macula pucker

In de meeste gevallen betreft het een leeftijdsgebonden proces en treedt het op vanaf de leeftijd van 65 jaar. Uitzonderlijk kan dit littekenvlies ook ontstaan als gevolg van een andere aandoening, zoals bv een veneuze occlusie, suikerziekte, ontstekingsreactie in het oog of na oogchirurgie.

Wat is de behandeling van een macula pucker

De enige behandelingsmogelijkheid is een operatie (glasvochtoperatie) waarbij het littekenvlies manueel wordt verwijderd. Of een dergelijke ingreep nodig is, is afhankelijk van de klachten van de patiënt, evenals diens leeftijd en status van het andere oog.

EyeCareClinic

Weet u dat u deze aandoening heeft of herkent u veel van de oorzaken en symptomen van deze aandoening? Boek een consultatie bij EyeCareClinic in onze campus in Aalst om een professionele kijk op uw persoonlijk situatie te krijgen.

Top