Veelgestelde Vragen

Algemeen

Een pijnlijk, rood oog of plotse visusdaling zijn de voornaamste klachten waarmee patiënten in urgentie door de oogarts gezien worden. Ook het waarnemen van lichtflitsen en bewegende zwarte stipjes in het gezichtsveld vragen een dringend nazicht. In onze praktijk is het steeds mogelijk telefonisch contact op te nemen en afhankelijk van de klachten dezelfde dag een afspraak te krijgen.

Een algemeen nazicht van de ogen is wenselijk bij iedereen die ondervindt dat het zicht achteruitgaat of bij klachten van de ogen. Voor de leeftijd van 5 jaar dient het zicht van elk kind gecontroleerd te worden. Dit gebeurt via het CLB. Bij twijfel zullen ze zeker naar een oogarts doorverwijzen. Daarna is vanaf de leeftijd van 40 jaar om de 3-4 jaar een oogonderzoek aangewezen. Indien er duidelijke familiale voorgeschiedenis is van bepaalde oogaandoendingen ( vb glaucoom , maculadegeneratie ) kan het nodig zijn om meer frekwent op controle te komen. Afhankelijk van het onderzoek zal de oogarts een termijn bepalen voor een volgend nazicht. Sommigen patiënten (bv diabetes) dienen jaarlijks op controle te komen.

Het menselijke oog is ontwikkeld om beelden van buitenaf te projecteren op het netvlies. Hier worden de visuele beelden verwerkt tot een elektrisch signaal, wat dan via de oogzenuw wordt overgebracht naar de hersenen. Het oog kan deze projectie van de buitenwereld maken door de lichtstralen te breken; dit gebeurt voornamelijk ter hoogte van het hoornvlies en de lens. Bij mensen die een bril moeten dragen om scherp te kunnen zien, is de breking van de lichtstralen te sterk of te zwak, waardoor het beeld wazig is.

Bij sommige onderzoeken en behandelingen op de raadpleging wordt de pupil gedilateerd. Dan is het zicht gedurende enkele uren wazig. Dit gebeurt o.a. bij onderzoek van het netvlies, bij een preoperatief onderzoek voor cataract op lensoperatie.

Contactlenzen kunnen de vorm van het oog iets beïnvloeden of uitdrogen. Voor een brilmeting is het aangewezen om de zachte contactlenzen 1 dag uit te laten. Voor een preöperatieve meting voor een oogoperatie mogen ze 2 dagen te voren niet gedragen worden. Voor halfharde of zuurstofdoorlaatbare contactlenzen is de vervorming meer uitgesproken en verdwijnt deze ook niet onmiddellijk na het uitlaten van de contactlenzen. Voor een preöperatieve meting moeten deze minstens 3 weken onderbroken worden en soms langer.

Top