Netvlies

Glasvochtvlokken

Wat zijn floaters

Zwarte, bewegende vlekjes in het gezichtsveld, die vooral waargenomen worden op een witte achtergrond of bij fel omgevingslicht worden floaters (of mouches volantes) genoemd. Meestal ontstaan deze glasvochttroebelingen vanaf de leeftijd van 50 jaar en betreft het een volstrekt goedaardig fenomeen.

Wat is de oorzaak van floaters

Glasvochtvlokken zijn het gevolg van een verouderingsproces van het glasvocht (de visceuze gel die de oogholte binnenin opvult). Er ontstaan draadvormige vezels in het glasvocht, waarvan het schaduwbeeld op het netvlies valt en ervaren wordt als streepjes/vliegjes/spinnenwebben/... Bij een ongeval of bij hoge bijzienheid kunnen floaters ook op jonge leeftijd reeds optreden.

Wat is de behandeling van floaters

Gezien het een volstrekt goedaardig fenomeen betreft, is er eigenlijk geen behandeling nodig. Echter, wanneer je deze glasvochtvlokken voor het eerste waarneemt, is een onderzoek bij de oogarts wel aangewezen. Floaters kunnen immers een symptoom zijn van een achterste glasvochtloslating , waarvoor een grondig netvliesonderzoek aangewezen is. Bij sommige patiënten kunnen deze vlokken echter zodanig hinderlijk zijn dat zij dagelijks voor ongemak en verminderd zicht zorgen. In dat geval kan de optie van een oogoperatie besproken worden.

EyeCareClinic

Weet u dat u deze aandoening heeft of herkent u veel van de oorzaken en symptomen van deze aandoening? Boek een consultatie bij EyeCareClinic in onze campus in Aalst om een professionele kijk op uw persoonlijk situatie te krijgen.

Top