Cornea en bindvlies

Pterygium

Dit is een driehoekig vliesje dat vanuit het bindvlies over het hoornvlies groeit . De juiste oorzaak is nog niet gekend maar men weet wel dat het vaker voorkomt in warme en droge streken.

Klachten

Meestal zijn deze mild en beperken zich tot esthetische hinder. Patiënt of zijn omgeving ziet een rodere zone op het bindvlies dat tot over het hoornvlies reikt. Soms geeft dit letsel aanleiding tot irritatie, ontsteking, tranende ogen of wazig zicht (door astigmatisme of overgroei voor de pupil)

Behandeling

Vaak is geen behandeling aangewezen en dient de toestand opgevolgd te worden. Redenen om het letsel weg te nemen zijn: esthetische hinder, duidelijke irritatie of regelmatig ontsteking, zichtsdaling of wanneer het centrale deel van het hoornvlies bedreigd wordt.

Het letsel wordt weggesneden. Vaak dient in de plaats een flapje gehecht te worden om de kans op recidief te verminderen. Het herstel nadien duurt tocht enkele weken waarbij het oog in het begin sterk gezwollen kan zijn.

EyeCareClinic

Weet u dat u deze aandoening heeft of herkent u veel van de oorzaken en symptomen van deze aandoening? Boek een consultatie bij EyeCareClinic in onze campus in Aalst om een professionele kijk op uw persoonlijk situatie te krijgen.

Top