Netvlies

Maculadegeneratie (LMD)

Wat is LMD

Leeftijdsgebonden macula degeneratie (LMD) is een verouderingsziekte van het netvlies, waarbij het centrale zicht langzaam achteruitgaat. Door opstapeling van afvalproducten ter hoogte van de gele vlek (macula) van het netvlies ontstaat een verminderd scherptezicht, wat voor moeilijkheden zorgt bij het lezen en herkennen van details.

Wat is de oorzaak van LMD

Zoals de naam doet vermoeden gaat het om een ouderdomsziekte, die meestal optreedt vanaf de leeftijd van 70 jaar. Roken vormt de belangrijkste bijkomende risicofactor voor het ontwikkelen van deze aandoening. Ook wanneer de ziekte in de familie voorkomt heb je een verhoogd risico.

Wat is de behandeling van LMD

De mogelijkheid tot behandeling van deze aandoening is afhankelijk van het type LMD. Bij de zogenaamd ‘droge variant’ (meest frequente variant) is de enige mogelijke behandeling de opstart van vitaminesupplementen, dit gaat de achteruitgang van het centrale zicht vertragen. Bij de ‘natte variant’ van LMD is een behandeling mogelijk met spuitjes in het oog. Onderscheid tussen deze 2 varianten (en dus ook de behandeling) wordt door de oogarts gemaakt na onderzoek en een scan van het netvlies.

Meer weten over Macula Degeneratie? Klik voor meer informatie.

EyeCareClinic

Weet u dat u deze aandoening heeft of herkent u veel van de oorzaken en symptomen van deze aandoening? Boek een consultatie bij EyeCareClinic in onze campus in Aalst om een professionele kijk op uw persoonlijk situatie te krijgen.

Top