Monofocale implantlenzen

Een monofocale implantlens heeft 1 focuspunt of brandpuntafstand. Deze lenzen kunnen vertezicht corrigeren of leeszicht geven maar nooit beide te samen. Soms is er met deze lenzen een tussenoplossing monovisie waarover u onderaan meer uitleg krijgt.

Deze lenzen worden ingeplant bij een cataractoperatie of ook zonder cataract met als hoofddoel de brilafwijking te corrigeren.

 

Monofocale implantlenzen

Deze hebben 1 focusafstand. Meestal wordt geopteerd om een het zicht op afstand te corrigeren maar men kan de patIënt ook bijziend laten zodat lezen zonder bril mogelijk is. Voor ver zal dan altijd een bril dienen gedragen te worden.

Dit type lens wordt vaak bij cataractoperatie ingeplant omdat deze lens door de ziekteverzekering meestal terugbetaald wordt.

Deze lens heeft een eenvoudige optiek zodat er weinig optische neveneffecten zijn.

Een correctie biometrie of oogmeting is een zeer belangrijke factor om een goed resultaat te bekomen bij een cataractoperatie. In de Eyecare Clinic wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed. Er wordt gebruik gemaakt van de meest moderne apparatuur om de preoperatieve metingen uit te voeren.

 

 

Torische monofocale implantlenzen

Om een scherp vertezicht te bekomen is het belangrijk dat de brilafwijking van het oog zo volledig mogelijk gecorrigeerd wordt. Vaak is het oog niet volledig rond maar ellipsvormig ( astigmatisme? ). Het corrigeren van dit astigmatisme? is een belangrijke factor in het bereiken van een scherp zicht.

Torische implantlenzen vormen hier een belangrijk hulpmiddel. België is een van de weinige landen waar torische lenzen meestal door de ziekteverzekering terugbetaald worden. In ons oogcentrum wordt maximaal gebruik gemaakt van torische implantlenzen om een goed resultaat te bekomen.

Recente studies hebben aangetoond dat het corrigeren van de ook lichte vormen van astigmatisme? de kwaliteit van het zicht nog aanzienlijk verbetert. Torische lenzen voor beperkt astigmatisme? worden soms niet terugbetaald. Indien er echter een mogelijkheid is, zullen we deze aan de patiënt voorstellen en de bijkomende kosten uitleggen.

 

Monovisie

Dit is een visuele toestand bij die soms bij de patiënt gecreëerd wordt na cataract – en refractieve heelkunde waarbij men 1 oog preferentieel ver laat kijken en 1 oog op tussenafstand of nabij.

Dit is een compromis waarbij men iets aan scherpte voor ver opoffert om beter zicht voor nabij te krijgen. Men kan hier spreken ‘occasioneel leeszicht’ waarbij men nog beter op computer, GSM kijkt en ook grotere tekst kan lezen wanneer er voldoende licht is. 

Voor het lezen van langere tekst en kleinere lettertypes blijft evenwel nog een leesbril noodzakelijk.


Was dit artikel behulpzaam?

73 van 76 vonden dit artikel behulpzaam

U heeft nog vragen? Contacteer Ons