Endotheeldystrofie van Fuchs

Het hoornvlies? of cornea? is het voorste transparante deel en vormt een belangrijke optische structuur van onze oog.

Het hoornvlies? bestaat uit 5 lagen.

  • Epitheel
  • Membraan van Bowman
  • Stroma
  • Descemet membraan
  • Endotheel

 

Het endotheel is een dunne laag cellen. Deze cellen hebben een pompfunctie en zorgen ervoor dat het hoornvlies? steeds transparant blijft en niet opzwelt tot een doffe spons.

Deze cellen groeien niet meer aan tijdens het leven en het is normaal dat deze langzaam afnemen met het ouder worden.

Bij de endotheeldystrofie nemen deze cellen echter duidelijk sneller af in aantal dan vermoed wordt volgens de leeftijd.

 

Symptomen

  • strooilicht : hinder bij het zien van lichtbronnen, halo’s
  • verminderd contrastzicht
  • verminderd zicht

 

Diagnose

De diagnose is eenvoudig te stellen door een oogarts.

  • Biomicroscopie?: op de raadpleging kan de oogarts met de microscoop afwijkingen vaststellen ter hoogte van het hoornvlies?.
  • Speculaire microscopie: met dit toestel kan een foto gemaakt worden van de laag endotheelcellen. Het is mogelijk om het aantal endotheelcellen/mm² te tellen en afwijkingen vast te stellen.

A. Troebel hoornvlies? B. Normaal endotheel C. Endotheeldystrofie

 

Endotheeldystrofie en cataractoperatie

Het bestaan van een endotheeldystrofie heeft enig belang bij een cataractoperatie. Door de energie van de sonde die gebruikt wordt om de ooglens de verbrokkelen bij de cataractoperatie ( phacoemulsificatie) heeft enig effect op de endotheelcellen. Daarom worden deze tijdens de operatie beschermt met een laag visco elastisch materiaal?. Bij een routine cataractoperatie zal dit daarom geen functioneel effect hebben op de transparantie van het hoornvlies?

Bij endotheeldystrofie kunnen 3 scenario's optreden. 

1) De endotheelcellen ondervinden weinig of geen hinder en het zicht is de dag na de cataractoperatie duidelijk beter.

2) De endotheelcellen ondervinden tijdelijk hinder waardoor hun functie verstoord is en het hoornvlies? troebel wordt om na enkele dagen of weken terug op te klaren. 

3) Er treedt definitieve beschadiging op ter hoogte van de endotheelcellen of het aantal zakt onder een kritische drempel zodat de transparantie van het hoornvlies? niet meer kan gewaarborgd worden. Het zicht kan dan enkel hersteld worden door een tweede ingreep namelijk een hoornvlies?transplantatie.

Meestal blijft het bij het eerste scenario igv. een normale denstiteit van het cataract en bij beginnende of matige endotheeldystrofie. Enkel bij harde cataracten en bij het reeds bestaan van een gevorderde endotheeldystrofie bij aanvang van de cataratoperatie komt scenario 2 en 3 voor. 

Men wacht dus ook best niet te lang met een cataractoperatie igv. endotheeldystrofie omdat dit tot bijkomende complicaties kan leiden.

 

Behandeling

Er bestaat geen effectieve behandeling om de endotheelcellen terug in aantal te laten toenemen.

  • Oogdruppels: hoog geconcentreerde zoutoplossingen zijn in staat om water te onttrekken aan het hoornvlies? en kunnen in zekere mate effect hebben in de beginstadia van de aandoening. Dit effect is slechts tijdelijk en en beperkt. De druppels dienen ook dagelijks meerdere keren gebruikt te worden.
  • Contactlenzen: deze worden gebruikt voor het verlichten van pijnklachten bij het ontstaan van kleine wondjes in het hoornvlies? door de extreme zwelling. Ze gaan echter niet de transparantie van het hoornvlies? verbeteren.
  • Hoornvlies? transplantatie: Hierbij wordt de zieke laag endotheelcellen vervangen door een nieuwe laag endotheelcellen van een donor. Dit leidt in de meeste gevallen naar een duidelijke verbetering van het zicht maar geeft vaak geen volledige herstel van het zicht.
  •  

Animatie van een hoornvlies?transplantatie


Was dit artikel behulpzaam?

1 van 1 vondt dit artikel behulpzaam

U heeft nog vragen? Contacteer Ons