Blefaritis en meibomianitis

Blefaritis is een ontsteking van de ooglidrand die leidt tot een verstoorde tranenfilm. Dit geeft aanleiding tot geïrriteerde, rode, tranende ogen.

Het is een chronische aandoening die met behandeling kan verbeterd worden maar die soms niet volledig te genezen is. Vaak is er een onderhoudsbehandeling nodig.

Welke vormen zijn er ?

Anterieure blefaritis

Hierbij worden korstjes en etterige afscheidingen ter hoogte van van de wimpers gevormd die aanleiding geven tot rode ooglidranden en soms ook rode ogen.

Posterieure blefaritis of meibomianitis

Dit is een chronische ontsteking van kliertjes in de oogleden waarbij deze kliertjes een te kleverige substantie aanmaken die leiden tot een verstoorde tranenfilm. De kliertjes kunnen ook verstoppen wat leidt tot een abcesje op het ooglid ( een chalazion ) ook wel ‘ stijloog ‘ genoemd in de volksmond

Hoe te behandelen ?

Anterieure blefaritis

De ooglidranden dienen regelmatig mechanisch gereinigd te worden. Dit kan met behulp van Blephagel op een wattenstaafje of met doekjes ( Blephaclean of Ilast Wipes ). In het begin doet u dit best 2 maal /dag. Na enkele weken kan u verminderen naar 1 maal /dag of om de 2 dagen. Belangrijk is het om deze therapie niet te snel te stoppen maar te onderhouden. Soms schrijft de oogarts nog locale antibiotica voor maar de hoofdbehandeling blijft mechanische reiniging.

Posterieure blefaritis of meibomianitis

Hier is de behandeling ook vooral mechanische reiniging. Eerst dient de kleverige substantie uit de kliertjes geduwd te worden ( cfr instructievideo). Hiermee komt de inhoud van de kliertjes terecht op de ooglidrand. Deze dient verwijderd te worden op dezelfde manier als uitgelegd bij anterieure blefaritis. Vaak zal uw oogarts in het begin ook een antibiotische zalf voorschrijven. Het is belangrijk om die zalf pas aan te brengen nadat u de oogleden gereinigd hebt. De zalf kan dikwijls na enkele weken gestopt worden.

Soms worden er ook antibiotica onder de vorm van pillen voorgeschreven.

De hoofdbehandeling is mechanische reiniging en deze dient voor langere tijd verder te gebeuren. In het begin doet u dit best 2 maal /dag. Na enkele weken kan u verminderen naar 1 maal /dag of om de 2 dagen.

 

 


Was dit artikel behulpzaam?

24 van 25 vonden dit artikel behulpzaam

U heeft nog vragen? Contacteer Ons